Frank Sinatra begin jaren ’60

Deze maand zou Frank Sinatra (1915-1998) jarig zijn geweest. Ter ere van zijn 106e verjaardag nam Jazzism een duik in de archieven en vond onderstaand artikel over Sinatra in het begin van de jaren zestig. Het zijn roerige tijden voor The Voice, die dan onder andere te maken heeft met maffiosi en de familie Kennedy. Ook gaat hij op een wereldtournee waarbij het jetsetleven de boventoon voert.

In 1962 had Frank Sinatra, toen 47 jaar, behoorlijke kopzorgen over de Cal-Neva Lodge, een casino bij Lake Tahoe waar hij mede-eigenaar van was. De grens tussen Californië en Nevada liep dwars door het pand, waardoor je aan de ene kant van de streep niet mocht gokken, maar aan de andere kant wel. Het resort bestond uit een centraal gebouw en een aantal rustieke huisjes. Politici, zakenlui, Hollywoodsterren en maffiosi genoten er van rust en ruimte. Sinatra had met wat kennissen, waaronder zanger en boezemvriend Dean Martin, het resort voor de opvallend lage prijs van 250 duizend dollar gekocht. Sinatra kon het voor een spotprijs overnemen, omdat de vorige eigenaren, leden van de maffia, problemen met de belastingdienst hadden. Dean Martin trok zich snel uit het project terug. Hij had er lucht van gekregen dat de werkelijke mede-eigenaren, gangsters uit Chicago en New York, niet op de officiële koopakte vermeld stonden.

Marilyn Monroe
Toch ging Sinatra daadkrachtig met het resort aan de slag. Hij liet onder andere de Celebrity Showroom vergroten zodat er 350 gasten in konden, legde een platform voor helikopters aan en organiseerde talloze feestjes voor zijn Hollywood-collega’s. Bij de opening van het resort waren gerenommeerde gasten als Marilyn Monroe en (toen nog) senator John F. Kennedy aanwezig. Maar er waren ook wat ongenodigde gasten in de buurt: FBI-agenten die met hun telelenzen in de heuvels rond het resort zaten. Na afloop van de opening was er feest in de bijbehorende huisjes. Die hadden volgens een ingewijde elk een vaste functie. ‘Cabin three was for the Broads, four was for the Pals and five was Frank’s.’ Huisje nummer drie werd later beter bekend als Marilyn Monroe’s huisje: ze verbleef er in het weekend voor haar dood. Nadat Kennedy president was geworden, bemoeide zijn broer Bobby zich als minister van Justitie met de georganiseerde misdaad. Ook met Sinatra’s logde, want in de Cal-Neva bleek een manager achter de receptie een bureau voor prostituees te runnen, werd een medewerker op de trap bij de ingang neergeschoten en bleek er veel gedoe met de politie. Sinatra’s droom, een resort waar hij kon werken en feestvieren tegelijk, bezorgde hem inmiddels meer hoofdpijn dan vertier. (Bron: Jazzism)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *