Stan Getz en Astrud Gilberto in Berlijn

Het Stan Getz Quartet en Astrud Gilberto gaven in 1966 een onvergetelijk concert op het Berlin Jazz Festival. Van dit concert zijn in de archieven van de Berlijnse Radio de master tapes gevonden. Dit album is een wereldpremière van nooit eerder uitgebrachte live versies van de tracks van het legendarische album.

Na een vluchtige romance tussen de saxofonist Stan Getz en de zangeres Astrud Gilberto hervatten zij hun persoonlijke en artistiek onafhankelijke weg. Astrud Gilberto was op het toppunt van haar roem. Verve had een reeks albums van haar uitgebracht met verleidelijke, sentimentele, jazzy Braziliaanse easy listening. Terwijl Getz een comeback had gemaakt in de jazz. Opmerkelijk was zijn ontdekking van vibrafonist Gary Burton, amper twintig jaar oud. Samen met Chuck Israels (contrabas) en Roy Haynes (drums) spelen zij op de eerste helft van dit concert 1966 een prachtig programma met jazz standards en ballads waarin Getz zijn lyrisch zangerige geluid laat horen. Een afwisselend organisch samenspel met de subtiele harmonische klanken van de vibrafonist.

De tweede helft van het concert betrad Astrud Gilberto het podium als ‘special guest’. Het was meer dan twee jaar nadat zij ieder hun eigen weg waren gegaan, maar op deze cd is te horen dat hun muzikale klik daar niet onder geleden heeft. De magie van het weerzien van Gilberto en Getz is te horen in de openingsmaten van “Samba de Uma Nota só”, alsof de tijd had stilgestaan. De aarzelende kwetsbaarheid van Astruds stem, de tegenstem van Stan Getz’ tenorsaxofoon, versterkt door de klankkleur van Gary Burtons vibrafoon brengt het legendarische album van 1964, een samenwerkingsproject van Getz met zanger en gitarist João Gilberto, toen de echtgenoot van Astrud, in dit live concert tot leven. Het was op dit album dat Astrud Gilberto debuteerde als zangeres en een gigantische hit scoorde met het inmiddels legendarische nummer The girl from Ipanema. Haar toenmalige echtgenoot componeerde het nummer en zong het op dat album samen met Astrud. Zij in het Engels en hij in het Portugees. Uiteraard staat dit nummer ook op de teruggevonden opname van het concert in Berlijn. Evenals de andere nummers die zij in 1964 met Stan Getz en João Gilberto heeft opgenomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.