Sarah Vaughan: Live At The Berlin Philharmonic 1969

Sarah Vaughan is eerder al uitgebreid aan de orde geweest in de serie Jazz Historie van het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH). Nu nog komen er geregeld opnamen van deze bijzondere jazz-zangeres op de markt. In de Franse serie The Lost Recordings kwam in 2016 al een album van haar uit, met een optreden in Laren 1975. Deze keer presenteert dit platenlabel een concert op de Berliner Jazztage van 9 november 1969. Er was van dit concert zelfs materiaal genoeg voor twee cd’s.

Eerder al waren delen van dit concert op zogenaamde bootlegalalbums uitgekomen. Dat zijn albums die via een platenmaatschappij op de markt zijn gekomen waarmee de zangeres geen verbintenis had. Vaughan had in de periode van dit concert zelfs helemaal geen vaste verbintenis met een platenlabel en richtte zich voornamelijk op haar concerten met een trio. Deze keer was dat met pianist Johnny Veith, bassist Gus Mancuso en drummer Eddy Pucci.

Haar repertoire was zo samengesteld dat de Vaughan al haar vocale veelzijdigheid kon laten horen en bovendien liet zien dat haar muzikale belangstelling zich niet tot uitsluitend de jazz beperkte. Zo zong ze oude hits van haarzelf (Tenderley, Passing Strangers), bekende songclassics (Time After Time, Misty), songs uit toen actuele musicals en films (The Trolley Song, On A Clear Day) en eigentijdse liedjes die haar goed lagen (By The Time I Get To Phoenix, And I Love Him). Vooral haar versie van Alfie toen haar immense vocale kwaliteiten en het vermogen iedere song naar haar eigen hand te zetten.  Het bijzondere aan deze cd’s is dat het hele concert erop staat. Dat is dus inclusief de eerste set. Die is nog nooit eerder op de plaat uitgebracht.   

Sarah Vaughan wordt meestal in één adem genoemd met haar tijdgenote Ella Fitzgerald. En terecht. Ook zij behoort met een carrière van bijna halve eeuw tot de grootste zangeressen in de klassieke jazztraditie. Zij wordt gezien als een belangrijke vertolkster van het bebop-idioom en was bovendien een uitstekende pianiste.

Sarah Lois Vaughan werd op 27 maart 1924 geboren in Newark (New Jersey). Haar ouders waren beiden muzikant en op jeugdige leeftijd belandde ze al in het kerkkoor in haar woonplaats en kreeg ze piano- en orgelles. En ze viel op, haar talent trok de aandacht. Net als de zes jaar oudere Ella Fitzgerald eerder deed nam zij in 1942 deel aan het amateurconcours in het Apollo Theater in Harlem, New York en won met glans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.