Jazz bracht Charlie Watts aan het drummen

The Rolling Stones zijn niet meer compleet. Na bijna zijn hele leven bij de inmiddels legendarische rockband te hebben gedrumd is Charlie Watts op 24 augustus 2021 op 80-jarige leeftijd in Londen overleden. Het was echter niet de rock die Watts aan het drummen bracht. Het was de jazz die Watts op jeugdige leeftijd in Londen deed besluiten om achter het drumstel te kruipen. Toch is Watts altijd een jazzdrummer gebleven. The Rolling Stones was zijn werk, maar jazz zijn passie.

Charles Robert (Charlie) Watts werd op 2 juni 1942 in Londen geboren. Hij groeide samen met zijn zus op in de Londense wijken Wembley en Islington. Zijn vader had een goede baan bij de Engelse spoorwegen. Jazz was de muziek die in huize Watts gedraaid werd. En al snel raakte de jonge Charlie via de platencollectie van zijn ouders geobsedeerd door de strakke jazzritmes van gerenommeerde jazzdrummers als Buddy Rich, Max Roach en Chico Hamilton. Dat wilde hij ook en dus kreeg hij een drumstel.

Hij ging meespelen met de platen waarop zijn voorbeelden aan het werk waren en leerde zichzelf zo drummen. Les heeft hij nooit gehad. Hij volgde een opleiding tot reclametekenaar en grafisch ontwerper en was een behoorlijk goede voetballer. Af en toe speelde hij in jazzbands om zich verder in het drummen te bekwamen. Via zo’n lokaal bandje kwam hij in 1960 in contact met Alexis Korner, een invloedrijke bluesgitarist uit Londen. Die vroeg de jonge Watts te komen drummen bij zijn toen zeer populaire band Blues Incorporated.

Watts was inmiddels ook aan het werk als reclametekenaar en dat werk was maar lastig te combineren met het oefenen en de optredens van de inmiddels toch wel professionele band. Watts besloot voor zijn werk te kiezen en zo kwam er al snel een einde aan de prille carrière als muzikant. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Een paar jaar later, in 1962, wist de toen nog onbekende rockband The Rolling Stones hem toch weer te strikken voor een muzikaal avontuur. De band stond op het punt van doorbreken, maar Watts combineerde de Stones in het begin nog met zijn baan. Het ging echter zo snel met de band dat hij in 1963 ontslag nam als reclametekenaar en zich volledig op de muziek ging toeleggen. Dat bleek een goede keus. The Rolling Stones groeide uit tot een band van wereldformaat en is dat, ondanks de inmiddels hoge leeftijd van de bandleden, eigenlijk nog steeds. Watts is de eerste van de Stones van het bijna eerste uur die nu is overleden. Hij is zijn hele leven bij de band gebleven.Toch is hij naast het rockgeweld van de Stones de jazz altijd trouw gebleven. Charlie Watts was een sobere drummer. Hij ging niet, wat je bij een echte rockband zou verwachten, als een wilde tekeer. Hij zat altijd haast onbewogen achter zijn redelijk sobere drumstel en soleerde ook nauwelijks. Dat vond hij, zo heeft hij weleens gezegd, niet leuk en ook niet nodig. Zijn stijl, die in zijn begin jaren nog best ruig was, heeft hij ontwikkeld tot een ingetogen, maar zeer karakteristieke manier van drummen. Daarmee wist hij in al die jaren een zeer ritmisch en strak muzikaal tapijt te leggen waar zanger Mick Jagger en de gitaristen Keith Richards en Ron Wood zich verder konden uitleven om het typische Stonesgeluid vorm te geven. Je kunt wel stellen dat de stoïcijnse Watts zowel op de platen als tijdens de live-concerten zorgde voor het stevige fundament waar de Stonessound op rustte.

Naast de Stones bleef Watts jazz spelen. Hij deed dat met zijn eigen bigband en met een eigen kwintet. Daarnaast bleef hij zijn oorspronkelijke beroep uitoefenen. Hij tekende voor hoezen van de Stones en was betrokken bij het ontwerp van de decors voor de live-shows. Charlie Watts heeft het nooit geschopt tot de eerste plaats van de ranglijst van beste drummers van de wereld. Op de door het muziekblad Rolling Stones in 2019 gepubliceerde ranglijst van beste drummers uit de geschiedenis van de popmuziek eindigde hij overigens op een keurige twaalfde plaats. Toch is hij in al die jaren de beste drummer geweest die de Stones zich hadden kunnen wensen. Zijn muzikale bijdrage is van een niet te onderschatten belang geweest voor het bijna onaardse succes van deze band.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.